Arrow Segítség: (+36)-1-3223-906, (+36)-30-3997-409, rendeles@budopest.hu Arrow Kapcsolat Arrow Üzletünk Arrow Fizetés és szállítás Arrow Súgó

Virtuális eladó - Részletek

Judoruha (Aikidoruha)

........................................................................................................................................................................................

A judo ruha (judo gí) csakúgy, mint a karate ruha együtt született és fejlődik a sportág történelmével. Ezt a fajta edző ruhát többnyire igen vastag pamutból gyártják és rizsszövéses eljárással készítik. Ugyanilyen eljárással készülnek az Aikidó-ban és a Judo elődjében a Jiu-jiutsu-ban használt ruházatok is.

A judo gí-ket vastagság alapján különböztetjük meg, így léteznek gyakorló és versenyre használt fajták. A ruhák másik jellemzője a vastag gallér rész, hiszen az ott elszenvedett folyamatos ráncigálás végett óriási terhelésnek vannak kitéve.

A teljes ruházat stílustól függetlenül, egy térdnél megerősített nadrágból, kabátból és egy tudásszintnek megfelelő övből áll.

Tovább a Judo ruhákhoz

Sportágak, ahol használják:

Természetesen elsősorban a judo-ban és a Jiu-jiutsu-ban használják a rizsszövéses ruhát, fehér és kék változatban. Mint azt már fentebb említettük az Aikido ruha ugyanezen anyagból és eljárással készül, azzal a különbséggel, hogy a kabát ujja valamivel rövidebb és itt nem szeretik, ha a ruházaton bármiféle felirat található.

Szintén judo gí-ben küzdenek a Brasil-jitsu földharcosai. Ők a brazil életfelfogáshoz hűen nem ragaszkodnak a teljesen fehér vagy kék színekhez, náluk igen gyakori a fekete esetleg piros, feliratokban gazdag viselet.

Mérete:

A judo gí mérete, mint minden más ruhánál, magasság és testalkat függő. Az általános számozás 100 cm-től kezdődik és általában 210 cm-ig terjed (aki ennél magasabb az menjen kosárlabdázni). Egy 175 cm magas átlagos testalkatú emberre 180-as ruhát érdemes vásárolni, hogy a judoka kényelmesen tudjon benne mozogni, ráadásul a ruhák mosás után többnyire összemennek.

Megjegyzés: A színes ruhák nem mennek össze annyit, mert anyaguk már előre be van avatva. Egyes judo ruha fajtáknál érdemes passzentosabb méretet választani, hogy jobban feszüljön, így az ellenfelek nehezebben találnak fogást rajtad.

Formája:

A judo ruha nem divatcikk, majdnem mindegy hogy áll rajtad! Fontos, hogy kényelmes a viselete, ne legyen túl laza (akkor a tatamin hamar véged), de azért a praktikum érdekében ne legyen két számmal kisebb és szorosabb, mert úgy nem engednek versenyre, talán még az edzőterembe se, meg egyébként is roppant kényelmetlen.

Anyaga:

A judo ruhák többnyire pamutból, rizsszövéssel készülnek. Sűrűségüket gramm/m2-ben számoljuk. Természetesen minél sűrűbb, vastagabb az anyag, annál nagyobb ellenállásnak lehet kitenni. Gyakorló ruhák 350g-450g, például Saman Basic, Saman Advanced vagy Noris Entrainement. Verseny ruhák 650g-1000g, például Noris Competition, Noris Equipe, Noris Olimpic vagy Noris Miyasaki.

Tisztítás:

A ruhák a mosástól kb. 5-6%-os mértékben összemennek.
Soha ne mossa harcművészeti ruháját 30 C°, maximum 40C°-nál melegebb vízben és kerülje a fehérítő vegyszereket.

Kedves anyukák!

Próbálják elfogadni, hogy csemetéjük ruhája a használatba vétel után már nem fog fehéren tündökölni, és kerüljék a ruha főzését, fehérítését. Ezekkel a tisztító eljárásokkal a ruha fehér színe természetesen fenn tartható, de a ruha élettartamát akár 60-70%-kal is rövidítheti!!!!!

 

Tekintse meg a boltunkban található judo ruháinkat!

........................................................................................................................................................................................

Footer VR
Footer VR
Footer VR

Kedvezmények

- regisztrált felhasználóinknak 10%

- regisztrált sport kluboknak, egyesületeknek és iskoláknak 15%