Jacinto Bonilla, a 78 éves CrossFites

Beküldve: 2018-01-04 12:31:32 ; Megtekintés: 1213 x

Évről évre egyre több gyertyát fújhatunk el a tortánkon, ami a legtöbb ember számára azt is jelenti, hogy az idő előre haladtával egyre többet pihenhetünk. Csak kevesek elég elkötelezettek ahhoz, hogy a számtalan fekvőtámasszal, húzódzkodással, felhúzással és emeléssel tarkított kemény edzéseket folytasson. Különösen igaz ez akkor, ha valaki már közelít a 80-hoz. A 78 éves Jacinto Bonilla viszont pontosan ezt teszi, akit a környezetében sokan a CrossFit nagyapjának neveznek.

69 éves kora óta minden évben a születésnapján, egy ismétléssel növeli az ő szokásos születésnapi edzésének gyakorlatait, amit „Jacinto Storm”-ként emlegetnek. Vírusszerűen elterjedt ez a szokás, és a világ számos pontján csatlakoznak hozzá, hogy végigcsinálják vele az aktuális évi mennyiséget, ezzel is tisztelegve a sportteljesítménye előtt.

2017. július 3-án, a 78. születésnapján tehát a következőképpen nézett ki a brutáledzés:

- 78 dupla hajtás ugrálókötéllel (azaz 1 ugrás során kétszer pörgeted át a lábad alatt a kötelet)

- 78 guggolás

- 78 fekvőtámasz

- 78 húzódzkodás („pillangó”)

- 78 wall ball dobás (medicinlabda-feldobás magasra a falon)

- 78 kettlebell swing

- 78 deadlift (~45 kg súllyal)

- és a végére – csak a móka kedvéért – még 78 dupla hajtás

Ahogy módszeresen végignyomta a 7 gyakorlatot (és a ráadást), a teremben lévők ünnepelték a kiváló teljesítményt. Míg többen, akik csatlakoztak hozzá a fáradtságuk miatt technikailag elcsalták az ismétlések egy részét, Jacinto teljes gőzzel vitte végig a feladat minden részét. Az utolsó double under-t követően hatalmas üdvrivalgásban törtek ki a jelenlévők.

A kérdésre, hogy meddig fogja még ez folytatni Jacinto csak annyit felelt, hogy „Amíg meg nem halok”.

A mozgás mindig fontos volt számára, tinédzserként boxolni kezdett a spanyol Harlemben, többféle harcművészetet tanult, maratont futott, valamint testépítő is volt. A CrossFtiről először 2006-ban hallott, de abban az időben nem talált a környezetében ilyen edzőtermet. Rövidesen azonban a Central Parkban látott néhány embert edzeni, akik húzódzkodásokat, fekvőtámaszokat és guggolásokat végeztek. Azt mondták neki, hogy CrossFitesek, mire megkérdezte, hogy csatlakozhat-e hozzájuk. A válasz igen volt, és hamarosan teljesen magához láncolta őt ez a mozgásforma.

Nem volt azonban egyszerű a dolga, 2008-ban prosztatarákot diagnosztizáltak nála, amit több hónapos kezelés követett. Mára már jól van, de a betegséggel való küzdelmeiről még mindig nem könnyű beszélnie.

Annak ellenére, hogy közeledik a 80. életévéhez, évtizedekkel fiatalabbnak érzi magát. „Nem érzem úgy, hogy a hetvenes éveimben vagyok, sőt még úgy sem, hogy a hatvanas éveimben. Olyan, mintha az ötvenes éveimben lennék.” A külső szemlélők számára pedig talán még ennyinek sem tűnik, amikor a Jacinto Storm-ot csinálja. 

Jacinto Bonilla, a 78 éves CrossFites

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások
Be kell jelentkezned!