Az ókori testkultúra - 1. rész

Beküldve: 2016-03-25 11:50:54 ; Megtekintés: 1318 x

Ebben a 4 részes sorozatunkban az ókori világ kiemelkedőbb népeinek testkultúrájával foglalkozunk. Az emberiség történelme során a mozgásnak mindig kiemelten fontos szerepe volt, gondoljunk akár a vadászatra, az egyéni és tömeges harcokra vagy akár a rituális tevékenységekre (pl. tánc). A küzdelmekben részt vevő embereknek kiváló fizikummal és ügyességgel kellett rendelkezni, mellyel akár puszta kézzel, akár valamilyen eszköz használatával megfelelően kellett bánni. A sportmozgások nagyon sokáig a katonai felkészítést szolgálták, még a szórakoztató jellegű tevékenységeknek is megvolt a harcászatban kamatoztatható haszna. A fennmaradt tárgyi emlékek mellett (pl. ruházat, fegyverek, stb.) számos irodalmi és képzőművészeti alkotás örökíti meg a különböző kultúrák jellemző mozgásformáit, valamint a csatákat, háborúkat.

Mezopotámiai ökölvívás egy agyagtáblán

Ennek a korszaknak a mozgásformáiról több nép írásos és tárgyi emlékei bizonyítják a sporttevékenységeket. A mezopotámiai eposzokban pl. gyakran megjelenik a birkózás, mely az egyik fél haláláig tartó is lehetett, de gyakori volt a nagyobb viták ilyen módon történő lezárása. Ezen kívül gyakorolták az ökölvívást, melyről egy agyagtáblán ábrázolt bokszoló páros árulkodik (Kr.e.3.évezred).

Úszót megformáló kanál Egyiptomból

Egyiptomban megjelenik az úszás, birkózás, gerelyhajítás, magasugrás és a harckocsizás különböző változatai, de írásos emlékek hiányában nem tudni, mennyire folytak ezek szervezett keretek között, valamint, hogy voltak-e versenyek a különböző sportok esetében.

Krétai bikaugrás

Nagyon érdekes sporttevékenység a Kréta szigetén gyakorolt bikaugrás a Kr.e. 2. évezredből. A tudósok a fennmaradt edényfestmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a cél az volt, hogy a bátor ifjak szembe futottak a bikával, majd a megfelelő pillanatban elrugaszkodtak, és a bika fején lévő kéztámasszal átszaltóztak az állat fölött. Az, hogy ez bátorságpróba volt-e vagy verseny, vitatott, de abban megegyeznek a szakértők, hogy szervezett körülmények között zajlott.

 

A sorozatunk következő részében az ókori görög sportokat és mozgáskultúrát tekintjük át.

 

Az ókori testkultúra - 1. rész

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások
Be kell jelentkezned!