BJJ öv

Beküldve: 2016-01-18 12:38:36 ; Megtekintés: 1627 x

A brazil jiu-jitsu egy rendkívül hatékony, modern földharc stílus. Alapelve, hogy a kisebb és gyengébb személy is sikeresen megvédhesse magát a nagyobb és erősebb ellenféltől, akinek az előnyei (nagyobb, erősebb, messzebbre elérnek a hosszú végtagjai) a földharcban kevésbé tudnak érvényesülni. Nagy hangsúlyt kapnak a befejező fogások, amiknek része az ízületfeszítések és a fojtások.

Összesen 8 féle öv van a BJJ-ben. Ezek sorrendben: fehér, kék, lila, barna, fekete, fekete-piros, fehér-piros és piros (az utolsó három a legmagasabb mesterfokozatokhoz tartozik).

Fehér öv: a kezdők első övének nincs előfeltétele. A fehér övvel rendelkezők edzésében előtérbe helyezik a meneküléseket, védekező pozíciókat és a legalapvetőbb támadó mozdulatokat.

Kék öv: a második szintű felnőtt öv. A tanulóknak széleskörű technikai tudást kell szerezniük, rengeteg órát töltve a szőnyegen, hogy ezen alapvető technikákat hatékonyan elmélyítsék. A Nemzetközi Brazil Jiu-Jitsu Szövetség (továbbiakban: IBJJF) megköveteli, hogy a kék öv megszerzéséhez legalább a 16. életévet be kell tölteni.

Lila öv: A felnőtt rangsorban a középhaladó szintet jelöli. Nagy mennyiségű tudást megszerzését igényli, illetve ezen a fokozaton már az alacsonyabb szinten lévők segítését is gyakran vállalják. Az IBJJF előírásai alapján legalább 2 évet kell a kék öv szintjén tölteni, hogy jogosulttá váljon a diák a lila öv megszerezésére.

Barna öv: eltekintve a legfelső (mester) szinteket jelölő övektől, a barna a legmagasabb megszerezhető színes öv, melyhez 1.5 évnyi lila öves tapasztalat szükséges. Általában legalább 5 éves elkötelezett gyakorlást igényel az elérése, amiből az idő nagy része a technikák finomításával telik. Az IBJJF szabályai szerint csak 18. életévét betöltött ember kaphatja.

Fekete öv: Mint sok más harcművészetben, itt is a fekete öv jelenti a legmagasabb közös övet, jelezve a szakértői szintű technikai és gyakorlati tudást. Az IBJJF megköveteli a legalább 19 éves kort és a barna övvel eltöltött minimum 1 éves időtartamot. A fekete övön belül 6 fokozat létezik (ezeket danok jelölik), a további szintek elérésével legalább 31 évet kell tölteni.

BJJ öv

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások
Be kell jelentkezned!