Fogvédők

Beküldve: 2016-02-23 11:20:46 ; Megtekintés: 4316 x

A fogvédő az egyik legfontosabb védőfelszerelés, melyet nem csak a küzdősportolók használnak, hanem bármely olyan sportágban, ahol szándékos vagy véletlen ütődések érhetik a fejet (pl. baseball, jégkorong, vízilabda, rögbi, stb.). Sok sportág szabályrendszere kötelezővé teszi használatát. Óvja a fogakat, az ínyt, és az ajkakat, ezért a küzdelmek (ezen belül ütések, rúgások, összefejelések, szájba könyökölések stb.) során szerzett sérülések csökkentésére használják.

Az eszköz pontos eredete nem tisztázott, de a legtöbb bizonyíték arra utal, hogy az ökölvívók alkalmazták a kezdetleges formáit először úgy, hogy rongydarabot szorítottak a fogaik közé. Ez azonban nem volt praktikus, így kialakult az igény egy optimálisabb megoldás kifejlesztésére. Több fogorvos is foglalkozott a problémával, így az évtizedek alatt több különböző típust fejlesztettek ki. Ennek eredményeképp széles választék áll rendelkezésre, létezik melegvizes, géles, kétkomponenses, egysoros, valamint duplasoros fogvédő.

A legelterjedtebb fajtája csak a felső fogsorra illeszthető, melyben könnyebb a levegővétel, mégis védelmezi valamelyest az alsó állkapcsot is. A kétsoros változat ugyan nagyobb védelmet biztosít, de mivel nehezebb benne levegőhöz jutni kevésbé népszerű.

A webáruházunkban kapható fogvédők termo-plasztikus vagy kétkomponensű anyagból készülnek. A 2 típust különböző módon kell személyre szabni.

A termo-plasztikus alapanyagú termékek elkészítési módja:

- Forralj vizet egy edényben. Vedd le a tűzről és várd meg, míg a víz forrása megszűnik.

- Ebbe a forró vízbe tedd bele a fogvédőt, maximum 25 mp-re. A fogvédő megpuhul.

- Vedd ki a fogvédőt és egy pillanatra rakd hideg vízbe. Ez azért fontos, hogy ne égesd meg a szádat.

- Helyezd a felső fogsorodra és harapj rá. Belülről a nyelveddel, kívülről az ujjaiddal igazítsd el, hogy tökéletesen illeszkedjen.

- Várj kb. 2 percet, amíg a gumi kihűl és megszilárdul.

- A kész fogvédőt alaposan mosd meg hideg vízzel. Használat után mindig mosd meg és tárold a dobozában.

A kétkomponensű fogvédők elkészítése:

- Távolítsd el a lezáró fóliát a műanyag pohárkáról. A teljes folyadékmennyiséget add hozzá a pohárban lévő porhoz, majd kavargasd 15-20 mp-ig, amíg homogén masszává nem válik.

- A masszát mihamarabb töltsd a kanállal a fogvédő keretbe (teljesen tele kell tölteni).

- Hagyd pihenni az anyagot legalább 2 percig. Akkor kész a formázásra, ha a töltelék tetejét megérintve az ujjlenyomat meglátszik a felületen.

- Helyezd a keretet a szájba oly módon, hogy a felső fogsor a vájat közepébe kerüljön. Ezt a műveletet lassan, óvatosan végezd. Amikor a fogvédő helyzete megfelelő, nyomd fel a hátsó, majd az első fogakra is.

- Lassan, finoman zárd össze az alsó és a felső fogsort, ügyelve arra, hogy a harapás ne legyen erős.

- A fogvédőt tartsuk a szánkban 5 percig, amíg a massza megköt, majd vegyük ki és öblítsük le vízzel. Az esetlegesen kitüremkedő anyagot egy éles szerszámmal óvatosan el lehet távolítani.

- Helyezd a keretet a szájba oly módon, hogy a felső fogsor a vájat közepébe kerüljön! Ezt a műveletet lassan, óvatosan végezd! Amikor a fogvédő helyzete megfelelő, nyomd fel a hátsó, majd az első fogakra is.

- Lassan, finoman zárd össze az alsó és a felső fogsort, ügyelve arra, hogy a harapás ne legyen erős.

A fogvédőt tartsuk a szánkban 5 percig, amíg a massza megköt, majd vegyük ki és öblítsük le vízzel! Az esetlegesen kitüremkedő anyagot egy éles szerszámmal óvatosan el lehet távolítani.

 

Fogvédők

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások
Be kell jelentkezned!