Tatami

Beküldve: 2014-11-04 13:36:29 ; Megtekintés: 44878 x

A tatami Japánból származik, a tradicionális japán stílusú házaknál használták/használják a padló burkolására. A szó jelentése szőnyeg, ami az európai változatnál vastagabb kialakítású. Hagyományosan rizsszalmából készítik szabványméret szerint, ami helyenként eltérő volt, de abban mind megegyezik, hogy a szőnyegek hossza éppen a duplája a szélességének.

Hazánkban (ahogy a világ számos pontján is) elsősorban a harcművészetek és küzdősportok kapcsán terjedt el, de számos más területen is egyre gyakrabban láthatjuk (pl. fitnesz). Ez többnyire egy kemény habszivacs változat, és általában 1x1 m, vagy 2x1 m alapterülettel készülnek.

A tatamik biztonságos és gazdaságos módot nyújtanak az edzőtermi padló borítására. Egységes, sima és csúszásmentes felületet képez, ezáltal a formagyakorlatokhoz és a küzdelmekhez egyaránt megfelelő.

A különböző harci stílusokban eltérő vastagságú tatamikat részesítenek előnyben, pl. a karatékák a vékonyabbat használják, míg a judokák elsősorban a dobások miatt a vastagabbat (és igaz ugyanez minden olyan küzdősportra/harcművészetre, ahol tanulnak dobástechnikát és földharcot).

Szín és mintázat tekintetében változatos a kínálat.

Szabása tekintetében 2 féle változat a leggyakoribb:

- Puzzle-szerű kialakítás: kis „fogai” segítségével könnyen összeilleszthetők és szétszedhetők, garantáltan nem csúsznak szét. Akkor is ideális, ha a helységnek csak egy részét szeretnénk lefedni vele.

- Hagyományos szabás: egyenes oldalélekkel rendelkezik. Általában csúszásmentes a talajjal érintkező felülete, de gyakori, hogy keretbe helyezik a szükséges mennyiséget.

Tisztításuk: nedves ruhával letörölhetők.

Erős vegyszerek használata rajta tilos!

Kerüld az éles/hegyes tárgyakkal való érintkezését!

További kérdésekkel fordulj hozzánk bizalommal boltunkban, telefonon vagy küldj e-mail-t!

 

Tatami

Kapcsolódó termékek