Judo ruha

Beküldve: 2014-11-24 13:53:21 ; Megtekintés: 23230 x

A judo ruha (judo gí) csakúgy, mint a karate ruha együtt született és fejlődik a sportág történelmével. Ezt a fajta edző ruhát többnyire igen vastag pamutból gyártják és rizsszövéses eljárással készítik. Ugyanilyen eljárással készülnek az Aikidó-ban és a Judo elődjében a Jiu-jiutsu-ban használt ruházatok is.

A judo gí-ket vastagság alapján különböztetjük meg, így léteznek gyakorló és versenyre használt fajták. A ruhák másik jellemzője a vastag gallér rész, hiszen az ott elszenvedett folyamatos ráncigálás végett óriási terhelésnek vannak kitéve.

A teljes ruházat stílustól függetlenül, egy térdnél megerősített nadrágból, kabátból és egy tudásszintnek megfelelő övből áll.

Sportágak, ahol használják:

Természetesen elsősorban a judo-ban és a Jiu-jiutsu-ban használják a rizsszövéses ruhát, fehér és kék változatban. Mint azt már fentebb említettük az Aikido ruha ugyanezen anyagból és eljárással készül, azzal a különbséggel, hogy a kabát ujja valamivel rövidebb és itt nem szeretik, ha a ruházaton bármiféle felirat található.

Szintén judo gí-ben küzdenek a Brasil-jitsu földharcosai. Ők a brazil életfelfogáshoz hűen nem ragaszkodnak a teljesen fehér vagy kék színekhez, náluk igen gyakori a fekete esetleg piros, feliratokban gazdag viselet.

Mérete:

A judo gí mérete, mint minden más ruhánál, magasság és testalkat függő. Az általános számozás 100 cm-től kezdődik és általában 210 cm-ig terjed.
Egy 175 cm magas átlagos testalkatú emberre 180-as ruhát érdemes vásárolni, hogy a judoka kényelmesen tudjon benne mozogni, valamint a ruhák mosás után többnyire összemennek.

Megjegyzés: A színes ruhák nem mennek össze annyit, mert anyaguk már előre be van avatva. (Pl: Dax Light ruha: fehér színű kb. 7%-ot megy össze, míg a kék ruhánál mindössze 4%-al számolhatunk.) Egyes judo ruha fajtáknál érdemes passzentosabb méretet választani, hogy jobban feszüljön, így az ellenfelek nehezebben találnak fogást rajtad.

Formája:

A judo ruha nem divatcikk, majdnem mindegy hogy áll rajtad! Fontos, hogy kényelmes a viselete, ne legyen túl laza (akkor a tatamin hamar véged), de azért a praktikum érdekében ne legyen két számmal kisebb és szorosabb, mert úgy nem engednek versenyre, talán még az edzőterembe se, meg egyébként is roppant kényelmetlen.

Anyaga:

A judo ruhák többnyire pamutból, rizsszövéssel készülnek. Sűrűségüket gramm/m2-ben számoljuk. Természetesen minél sűrűbb, vastagabb az anyag, annál nagyobb ellenállásnak lehet kitenni. Gyakorló ruhák 350g-450g, például Saman Basic, Saman Advanced vagy Noris Entrainement. Verseny ruhák 650g-1000g közötti anyagból készülnek, mint a Mizuno Yusho vagy a Dax Tori Gold ruhája.

Tisztítás:

A ruhák a mosástól kb. 4-7%-os mértékben összemennek.
Soha ne mossa harcművészeti ruháját 30 C°, maximum 40C°-nál melegebb vízben és kerülje a fehérítő vegyszereket. Általános tapasztalat, hogy a pamut harcművészeti ruhák, megfelelő hőmérsékletű mosás mellett a harmadik - negyedik mosásra nyerik el végleges méretüket. (Tehát utána már nem mennek jobban össze.)
A gyorsan növő gyerekek esetében előfordul, hogy a szülők egy számmal nagyobb ruhát vesznek. Természetesen olcsóbb felvarrni a Judo nadrág szárát, mint fél évente újat venni, de vigyázzanak, hogy a felvarrást is csak a 3.-4. mosás után tegyék meg.

Kedves anyukák!

Próbálják elfogadni, hogy csemetéjük ruhája a használatba vétel után már nem fog fehéren tündökölni, és kerüljék a ruha főzését, fehérítését. Ezekkel a tisztító eljárásokkal a ruha fehér színe természetesen fenn tartható, de a ruha élettartamát akár 60-70%-kal is rövidítheti!!!!!

A judo ruha hajtogatási technikája:
1. Terítsd le a judo kabátodat!
2. Hajtsd egybe a nadrágot és helyezd rá!
3. Hajtsd be a kabát ujjait! (bal aztán jobb)
4. Hajtsd be a nadrág lelógó részét!
5. A kabát bal felét középig hajlítsd be
6. A jobb felével ugyanígy
7. Felülről lefelé hajtsd össze az egészet!
8. Végül kösd át övvel

További kérdésekkel forduljon hozzánk bizalommal boltunkban, telefonon vagy küldjön e-mail-t!

Judo ruha

Videos


Kapcsolódó termékek