Nunchaku

Beküldve: 2014-11-25 16:58:23 ; Megtekintés: 3691 x

A nunchaku tradícionális japán fegyver, ami valamikor a XIII.-XIV. század környékén került Kínából Okinawára. Sok harci eszközhöz hasonlóan a nunchaku is a parasztgazdaságból került át a harcmezőkre. A kínaiaknál két henger alakú fát lánc kötött össze, addig a japánok már jobban kedvelték a nyolcszögletű és zsinórral illesztett formát. A gabona cséplésére (emberi cséphadaró) használt láncos fa, mára az egyik legkedveltebb és leglátványosabb harcművészeti eszköz lett, aminek saját világszövetsége (WNA, 1996-ban alapították) van és stílus világbajnokságokat is rendeznek.
Vannak stílusok, főleg a tradicionális Okinawaiak, amik fogásra, és vannak olyanok, amik ütésre esetleg mindkettőre használják.
Sportágak, ahol használják:
Már fentebb említettük, hogy az Okinawai stílusok (karate, kobudo) tanítják a használatát, de a ninjutsu, kung-fu és eskrima irányzatoknak is kedvelt eszköze. A koreai songahm taekwon-do, amely a karate vonalát követi, szintén használja a nunchakut, itt ütések és fogások egyaránt szerepelnek a repertoárban.
Mérete: 
A nunchaku lehet kétrészes és háromrészes. Általában a kétrészes variáció az elterjedtebb, mert több iskola foglalkozik az oktatásával. A kétrészes változatoknál a méret abszolút változó, de az a legpraktikusabb, ha a fák az alkarunk méretéhez, az összekötés pedig a kézhátunk hosszához passzol.
Minél rövidebb az összekötés annál jobban kontrolálható az eszköz mozgatása, de a rövid illesztés hátránya, hogy bizonyos fojtó vagy lefogó technikákat nem tudunk vele kivitelezni.
A háromrészes fajtánál egészen más kritériumoknak kell megfelelni a méretezésnél. Itt az egymáshoz illesztett fák mérete jóval nagyobb, hiszen sok technikánál egy fát egy kézben fogunk és úgy hadakozunk.  
Nálunk a kétrészes fajtánál az általános méretezés a fák esetében kb: 30 cm, míg az összekötés kb: 15 cm. A háromrészes változatnál a fa kb 65 cm, míg az illesztés kb: 10 cm.
Formája: 
Formájukat tekintve a fa nunchaku lehet henger alakú vagy nyolcszögletű, amit lánccal vagy zsinórral illesztünk egymáshoz. A szivacsból készült gyakorló változatok minden esetben henger alakúak.
Anyaga:
A nálunk vásárolható nunchakuk zöme kemény tölgyfából készül, de néha a bambuszból készült változatot is forgalmazzuk. A szivacs anyagúak attól függően, hogy zsinóros vagy láncos megoldásúak, tömör szivacsból vagy egy fémbelsőből és rajta erős szivacsborítással kaphatóak.
Tisztítás:
Szerencsére ezen eszközünk tisztítására nem kell különösebb energiákat mozgósítanunk. Esetleg a fa változatot, ha nagyon bepiszkolódna, enyhén nedves ruhával áttöröljük.

Nunchaku

Kapcsolódó termékek