BUÉK Magyarország, BUÉK Harcművészek

Beküldve: 2012-12-31 11:59:02 ; Megtekintés: 1786 x

Eljött az év utolsó napja és ezzel együtt 2012 utolsó videója is. Szeretnénk stílszerűen búcsúzni, így olyan felvételt választottunk, ami látványos és szerepelnek benne azok az arcok, akik miatt annak idején elkezdtünk küzdősportokkal foglalkozni.

A küzdősportok világában a látvány és a szórakoztatás elsődleges szempont, hiszen ezek vonzzák a nézőt és népszerűsítik a stílust. A filmek erre remek eszközök, itt igazán a látványon van a hangsúly, mert a valóság legtöbbször sokkal unalmasabb, ezért egy ilyen összeállítás hatalmas kincs. Még az igazi nagy harcművészek is általában a vászon segítségével váltak igazi világsztárrá, dacára annak, hogy előtte már Világbajnokok vagy stílusvezetők voltak saját területükön.
Csak néhány név a teljesség igénye nélkül:


Steven Seagal avagy a betonarcú Casey Ryback (Úszó Erőd), mielőtt filmsztár lett aikido oktatóként dolgozott japánban. Hét danos mester, ráadásul ő volt az első külföldi, aki Oszakában saját edzőtermet üzemeltetett, ami talán nagyobb dicsőség, mint világszerte több mint 850 millió dolláros bevételt produkálni filmjeivel.
Don"The Dragon"Wilson rengeteg limonádé akciófilm főhőse nem akármilyen kick-box karriert tudhat a háta mögött. Több szervezet profi világbajnoka, 82 mérkőzést vívott, ebből 72-szer győztesen hagyta el a szorítót 5 vereség és két döntetlen mellett ( 3 No Contest) igazán figyelemre méltó teljesítmény. Aktív pályafutása alatt legyőzte többek közt az első K-1 bajnok horvát Branko Cikatic-ot is, valamint 2010-ben beválasztották a WKL (World Kickboxing League) Hall of Fame csarnokába is, ami óriási megtiszteltetés egy harcművésznek.


Dolph Lundgren, aki eredetileg Hans Lundgrenként látta meg a napvilágot 1957-ben Svédországban. Mielőtt eljátszotta Sylvester Stallone egyik leghíresebb ellenfelét, a félelmetes ütőgép Ivan Drago-t a Rocky IV-ben fekete öves kyokushin mesterként tette le névjegyét a harcművészet világában. Kétszeres kontinens bajnok, 1980-ban és 1981-ben nyert az Európai bajnokságon, majd egy nehézsúlyú versenysorozatot Ausztráliában. Kapitánya volt a Svéd Kyokushin Karate csapatnak, és egy félelmetes kihívófélként vált ismeretessé még zöldövesen. Több mint, negyven akciófilmben szerepelt.


A belga izompacsirta Jean-Claude Van Damme a Véres Játék című filmben alakított Frank Dux igaz történetén alapuló alakításával került a filmes köztudatba szintén tehetséges karatésként került be a harcművészetek világába. Tízéves korában kezdett el Shotokan karatét tanulni, majd fekete övet szerzett és 19 évesen megnyerte az European Professional Karate Association középsúlyú bajnokságát. Később a floridai Orlandóba utazott, és megszerezte középsúlyú full-kontakt világbajnok címet és 14-1-es ebből 13 KO-s mérleggel vonult vissza a Tökéletes Katona. Ellentmondásokat hozott filmkarrierjében az, hogy egyetlen felvételt sem találtak küzdelmeiről. Ennek oka, hogy születési nevén, mint Van Varenberg vívta a mérkőzéseit, és Jean-Claude Van Damme néven nincs mérkőzés nyilvántartva.

A Texas Ranger Chuck Norris mára számos szóvicc tárgya, de mielőtt elkezdte gyártani a végtelennek tűnő "zs" kategóriás harcművészeti sorozatokat kiváló karatésként tartották számon. Chuck versenyzésének kezdete vereségekkel indult. Első két versenyét elvesztette Joe Lewisszal és Allan Steennel szemben. 1967-ben azonban Norris bebizonyította jártasságát a harcművészetekben, és győzelmei Joe Lewis, Skipper Mullins, Arnold Urquidez, Victor Moore, Ron Marchini és Steve Sanders eredményeivel vetekedtek. 1968 elején Chuck elszenvedte 5.-ik és egyben pályafutása utolsó vereségét Louis Delgadóval szemben. 1968. november 24-én Chuck legyőzte Delgadót, majd elnyerte a profi középsúlyú karatebajnoki címet (full-contact), mely a következő 6 évben is az övé volt. 1969-ben elnyerte a Karate Hármas Koronáját a legtöbb versenygyőzelmével az adott évben, valamint a Fekete Öv (Black Belt) magazin díját, az Év Karatésa címet. 1969-ban került sor Norris filmes debütálására is Dean Martin filmjében, a Bontóbrigádban. Később 1972-ben egy Long Beach-i bemutatón találkozott a király, Bruce Lee-vel és ebből barátság lett majd elkészítették minden idők egyik legjobb harcművész jelenetét, a híres Colosseum küzdelmet A Sárkány Útja című klasszikusban.
Richard Norton a fent említett Chuck Norris kebelbarátja és az egyik legtöbbet foglalkoztatott Zs kategóriás akciósztár volt a 80’-as, 90’-es években. Számtalan filmben játszott jót, rosszat, de mielőtt filmezésre adta a fejét számos különböző harcművészetben is több dan fokozatig vitte (Zen Do Kai – 8 dan, Goju ryu – 5 dan, BJJ – 4 dan). Filmes karrierje előtt több híresség testőre is volt, többek közt kísérte a Rolling Stones-t, David Bowie-t, ABBA vagy a Fleetwood Mac-et.
Benny Urquidez általában rosszfiúkat alakított filmjeiben, de Ő nemcsak játszott, hanem sokszor koreografált is. Leghíresebb jelenetét Jackie Chan-nal forgatta 1988’-ban a Dragons Forever-ben. Urquidez igazi legenda a harcművészetek világában, hiszen többszörös kick-box Világbajnok a WKA szervezetnél, meccsrekordja 49-1, ráadásul a mértékadó Black Belt Magazin 78’-ban az év harcosává választotta.

Végezetül de nem utolsó sorban egy hölgyet is mindenképen meg kell említeni a felsorolásban, aki nem más, mint a harcművészetek koronázatlan királynője Cynthia Rothrock. A család egyetlen gyermekeként született 1957. március 8-án Wilmingtonban, az USA Delaware államában, de Scrantonban, Pennsylvania államban nőtt fel. 160 centiméter magas. Amerikai és hongkongi kettős állampolgár. Öt különböző harcművészeti stílusból is van mesterfokozata: Tang Soo Do, Tae Kwon Do, Saskarom Kungfu, Wu Shu, Északi Shaolin Kungfu. Kedvenc fegyvere a horgas végű kard, míg kedvenc mozdulata a skorpiórúgás. Aktív versenyzőként több száz trófeát gyűjtött be, férfi versenyszámokban is nyert. 13 évesen kezdett el karatézni, és természetes tehetségének köszönhetően hamar sikeres versenyző lett. 1982-re ő volt az USA első számú versenyzője fegyver és káta kategóriákban. 1981 és 1985 között minden évben, vagyis ötször is megnyerte a fegyver és káta kategóriát a World Karate Championshipben, amellyel azóta is rekordtartó. Ebben a kategóriában nincs külön férfi és női versenyszám, mivel nem küzdelem-központú, hanem a mozgás kiforrottságán van a hangsúly. Az "Inside Kung Fu" és a "Black Belt" magazinok címlapján is ő volt az első női harcművész. Azon kevesek egyike akik bekerültek a Black Belt Hall of Fame-be és az Inside Kung-Fu Hall of Fame-be. Ő ihlette a nagy sikerű és több folytatást is megért Mortal Kombat című játék Sonya Blade nevű karakterét. Azon kevés nem ázsiai harcművész-filmsztárok egyike akik Hongkongban is sztárok, és valószínűleg ő volt az első fehér bőrű, női, nem komikus és pozitív hős egy kínai filmben. Az első szerepe egy Kentucky Fried Chiken reklámban volt. 1983-ban, Észak-Karolinában figyelt fel rá a Golden Harvest stúdió egy harcművészeti bemutató közben, de az első filmjét csak 1985-ben készítette el. 1985 és 2004 között közel négy tucat filmben szerepelt. Jelenleg Studio City-ben, Kaliforniában vezet egy harcművészeti klubot és magánórákat ad.
Szóval ezzel az írással és videóval kívánunk minden Kedves Olvasónknak Nagyon Boldog és Eredményekben Gazdag Újesztendőt! TISZTELETTEL a BUDOPEST MAGAZIN csapata.


Kapcsolódó termékek