Kardok (Fa)

Beküldve: 2016-03-17 09:47:48 ; Megtekintés: 2783 x

A fa változatok többségben a fém kardok helyettesítésére szolgálnak a tanulás és gyakorlás során, megelőzvén a komolyabb sérüléseket. Ebből adódóan a harcművészetekre jellemző fegyvereknek megvannak mindkét anyagból készült formái, melyek mind megtalálhatók webáruházunkban. A kardtípusok többségének részletes ismertetését a fém kardok között olvashatják itt.

Tanto, Tai-chi kard és Kung-fu szablya: fa és fém változatnak ugyanaz a neve.

Kotachi: a wakizashi gyakorló változata.

Bokken: az acél katanának felel meg.

Shinai:

Leginkább a kendoban használják ezt a gyakorlófegyvert, általában egyet egyszerre, de léteznek olyan stílusok, melyek két kardot használnak. Férfi és női sinai egyaránt kapható, ezek között méretbeli különbség van. Eredete az Edo-korba nyúlik, amikor a kardvívók (kendzsucukák) a keményfa bokken-nél egy veszélytelenebb gyakorló fegyvert fejlesztettek ki a komolyabb sérülések elkerülése végett.

A shinai részei:

- négy lécből (take) áll, ezeket három bőrszíj tartja össze

- markolat (cuka-gava)

- hegy (szaki-gava)

- bőr szalag (naka-jui)

- mindezeket egy zsinór (curu) tart össze

A takék hagyományosan szárított bambuszból készülnek, bizonyos esetekben füstöléssel vagy gyantában áztatással kezelik. Ma már megerősített karbonszálból, vagy más alternatív alapanyagból is gyártják. A bambusz hosszának a hegytől számított egyharmadánál kötik meg a naka-juit (ez a harmad a mono-ucsi), hogy egyben tartsa léceket, valamint ez jelöli a megfelelő felületet a helyes vágástechnikához. A lécek egyben maradása érdekében a szaki-gava alatt helyezkedik el egy műanyag betét (szaki-gomu), a cuka-gava belsejében pedig egy apró fém négyzet (csigiri).

A shinai megfelelő karbantartást igényel, hogy ne jelentsen veszélyt sem a felhasználójára, sem a körülötte lévő emberekre. A rendben tartás módját általában az adott stílus vagy mester határozza meg. Ellenőrzéskor először vizsgáljuk meg a shinai minden oldalát, szálkákat keresve. Legyünk vele óvatosak, mert a bambusz szálkái könnyen megsebeznek. A szaki-gava legyen sértetlen, a curu és naka-jui pedig elég szoros. Ha nem használjuk, hegyével felfelé kell a falhoz támasztani. Amennyiben a földön fekszik, nagy udvariatlanságnak számít átlépni rajta.

 

Kardok (Fa)

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások
Be kell jelentkezned!