Kompressziós ruházat

Beküldve: 2017-03-29 10:15:43 ; Megtekintés: 1765 x

Manapság már tetőtől talpig felöltözhetünk kompressziós ruhadarabokba, azonban sokan nem tudják, hogy mi is ez pontosan és mire való a gyakorlatban.

Sok más eszközhöz hasonlóan először ezeket is a gyógyászatban és a rehabilitáció területén alkalmazták. Gyakorlati hasznossága azonban felkeltette a sportszergyártó cégek figyelmét és ma már számos ilyen jellegű ruházati cikk kapható speciálisan sportolási célra kifejlesztve. (felső, nadrág, zokni, harisnya, lábszárvédő, stb.). Egyre több márka egyre több fejlesztése szélesíti a palettát, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet. Ráadásul esztétikai szempontból is kellemesebbek, hiszen sokféle színben, fazonban, mintázattal kaphatóak.  Sok sportág képviselői részesítik előnyben a futóktól elkezdve a kosarasokon, küzdősportot gyakorlókon, triatlonosokon keresztül a súlyemelőkig.

De mit is tudnak valójában ezek a termékek?

Először is, nagyon kényelmes viselet, mintha az ember „második bőre” lenne, egy enyhe, kényelmes szorítással, amely nem korlátozza a szabad mozgást. Anyagának köszönhetően elvezeti a verejtéket a testről (ezzel kiküszöbölhetjük a verejték okozta esetleges bőrirritációkat), de melegen tartja az izmokat, így előzve meg az esetleges sérüléseket (pl. húzódás). A gyógyászatban elsősorban érrendszeri betegségek kezelésére használják. Gyakori probléma pl. a rossz keringés, aminek következtében a végtagok hidegek és/vagy vizesednek, esetleg visszerek jelennek meg. A rehabilitáció területén fontos megemlíteni a sebek, műtéti hegek, törések, húzódások és hasonló problémák gyógyítását. Az alapelv, hogy az adott területet folyamatosan nyomás alatt tartva serkentik a vérkeringést, melynek pozitív hatása érezhető. Néhány fontosabbat említve: lassítja az izmok fáradását, növeli a teljesítményt, megelőzi az izomgörcsöket, optimalizálja az oxigén-ellátást, segíti az izmok regenerálódását, stb.

Mindezekből következik tehát, hogy a kompressziós ruhadarabok megelőzésre, és a már meglévő problémák megoldására egyaránt alkalmasak, ezért mindenkinek ajánlható, kortól és nemtől függetlenül. Annak ellenére, hogy elsősorban sportolók hordják/használják, mindenki más számára is hasznosak lehetnek, a nehéz fizikai- és az ülőmunkát végzőknek egyaránt.

Kompressziós ruházat

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások
Be kell jelentkezned!