Thai-box nadrág

Beküldve: 2016-02-01 09:43:07 ; Megtekintés: 1959 x

A Thai-box (eredeti nevén Muay Thai) egy pusztakezes harcművészet, mely Thaiföldről származik. Manapság művelői már egységesített szabályok mentén, ökölvívó kesztyűben küzdenek egymással, de eredetileg a küzdő felek még puszta végtagokkal mérték össze erejüket és ügyességüket. Az óhazában napjainkban is léteznek még ún. hagyományos thai box mérkőzések, amelyek védőfelszereléstől mentes formában zajlanak, de ezek igen ritkák. A „nyolc végtag tudományának” is nevezik, mert a harcos az öklein kívül a lábát, térdét és könyökét is használhatja. A sportág képviselőinek világszerte rendeznek világbajnokságokat, ahol megkülönböztetnek külön férfi és női kategóriát, valamint súlycsoportok szerint is kategorizálnak.

Ez a harcművészet szorosan kapcsolódik a thai nép történetéhez. 700 évre visszamenőleg találni róla dokumentációt, de vannak források, melyek 2000 évnél régebbinek datálják. A gyakori háborúk miatt a Muay Thai a kezdetektől fogva része a hadsereg kiképzésének, de az uralkodó osztály is szívesen művelte. A külföldiek először az első világháború ideje alatt ismerkedtek meg a Thai-box-szal. Népszerűsége a mai napig töretlen, egy korábbi cikkünkben is foglalkoztunk már történetével.

A formagyakorlatok (katák) mára már eltűntek a gyakorlás repertoárjából. A koncentrációt, az erőt, a reflexeket, az időzítést állandó küzdőgyakorlatokkal fejlesztik. A tradicionális viselet része egy fejpánt (a mongkon), melyet az edző, a közösség és a sportág tisztelete jeléül elvégzett „wai kru ram muay” rituálé alatt a fejükön viselnek, majd közvetlenül a mérkőzés megkezdése előtt vesznek le.

Jellemzően rövidnadrágot hordanak, amely könnyű és nagy strapabírású (általában szatén) anyagból készül. A sport sajátosságaiból adódóan fontos, hogy a nadrág ne akadályozza viselőjét a mozgásában, még a nagyobb mobilitást igénylő lábmunkák esetében sem, mely nagyon fontos részét képzi a harc során használt technikáknak.

Tisztítás:

- Alacsony hőfokon, mosható (maximum 40 ˚C-on).

- Kizárólag finom mosószerrel tisztítható, tilos szárítógépbe tenni.

- Alacsony hőfokon vasalható.

- Tilos a klórtartalmú fehérítő használata.

 

Thai-box nadrág

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások
Be kell jelentkezned!